Vinyl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 
HEADER
Ipari és szennyvízkezelő szereink

Perjódsav

Metil-jodid

ÚJ TERMÉK!

Etil-jodid

Könnyedén fenntartható kristálytiszta vízMire figyeljünk a hypó beszerzésénél?

Gyerekjáték vagy akrobatika?

A medencevíz kezelésének legfontosabb lépései:


medencevíz

A biztonságos, kellemes és kristálytiszta víz elérése első látásra bonyolult és nehezen elérhető feladatnak tűnik, ha azonban a vízkezelés valamennyi lépését betartjuk, kevés ráfordítással és költséghatékonyan érhetjük célunkat el. A kezelés valamennyi lépésének fontosságát még egyszer kiemeljük, hiszen a vízben egyszerre többféle kémiai reakció történik, fizikai és biológiai folyamatok játszódnak le, amelyek egyensúlyban kell, hogy legyenek!A medencevíz kezelésének legfontosabb lépései:

 • Fertőtlenítés


  A klór a legelterjedtebb víz fertőtlenítőszer. Ennek oka, hogy a klórmentes szerek teljesítménye jóval gyengébb a vírusok, algák és protozoák ellen, áruk viszont kb négyszerese a klórénak.

  A különböző víz fertőtlenítő szerek üzemeltetők által tapasztalt fajlagos költségét a következő ábra mutatja:

  fajlagos költség

  A víz klórozása megvédi a fürdőzőket a veszélyes mikroorganizmusok által okozott betegségektől és fertőzésektől.

  Ennek érdekében a medence valamennyi részén tartsuk mindig az aktív klór szintjét 1-4 ppm, átlagosan 2.2 ppm körüli értéken!

  Ajánlott termékeink:

  Sokan idegenkednek a klór használatától, mivel a klóros vizet kellemetlenek és szúrós szagúnak találják. A szúrós szagot és a bőr irritációját a túl magas vagy alacsony pH és a klórozás melléktermékei, a klóraminok, okozhatják.

  Ha a vizet hetente egyszer VINYL POOL Instant Oxi -val kezeljük, a vízben levő szerves anyagok oxidatív úton elbomlanak, így a kellemetlen melléktermékek képződése elkerülhető.

  Ha nem használunk Instant Oxi-t, a klórozás melléktermékei a VINYL POOL Aquacarbon aktív szénnel is eltávolíthatók.

  Különösen beltéri medencék, gyermekmedencék, vagy wellness szállodák üzemeltetői számára ajánljuk az Instant Oxi vagy az Aquacarbon használatát a klór tartalmú fertőtlenítőszerek mellé, így a leghatékonyabb fertőtlenítést végezhetik szag és irritáció nélkül.  medence

 • Sokkoló fertőtlenítés


  A sokkoló, nagy dózisú, klórral, vagy klór tartalmú vegyszerrel történő kezelést a klór alapú szerekkel folyamatosan fertőtlenített medencék esetén is célszerű időnként elvégezni, hogy elkerüljük a rezisztens baktériumok kialakulását és a szerves szennyezők feldúsulását a vízben.

  A sokkoló klórozás különösen ajánlott a nem klórral kezelt medencék esetén, mint a pezsgőfürdők vagy a gyermek medencék, amelyek meleg vize ideális a baktériumok szaporodásához. Ezek vizét hetente egyszer célszerű nagydózisú, sokkoló klórozással, klórtartalmú szerekkel kezelni, hogy megakadályozzuk a rezisztens törzsek és a súlyos, nehezen gyógyítható fertőzések kialakulását.

  A nagydózisú, sokkoló klórozás segíthet enyhe algásodás vagy egyéb fertőzés esetén is. A sokkoló klóros kezelés közben a medencét nem lehet használni és utána is csak akkor, amikor az aktív klór szint 4 ppm alá csökkent.

  Sokkoló kezelésre kiválóan alkalmas a VINY POOL Instant Oxi nevű termékünk is, amely alkalmazása után már 15 perccel újra használható a medence. Ez fertőtlenítésre magában nem alkalmas, de erélyes oxidálószer révén lebontja a vízben levő szerves anyagokat, így használatával kevesebb klór szükséges ugyanahhoz a fertőtlenítő teljesítményhez, és nincs szükség megelőző sokkoló klórozásra.


 • pH szabályozás


  A pH ideális értéke a medencében 7,0 és 7,4 között van.

  Ennek betartását nem csak az emberi test pH érzékenysége indokolja, hanem a fertőtlenítés és algagátlás hatékonysága, valamint a gépészeti berendezések állagmegóvása is!


  A víz kellemetlen, csípős és viszketős érzetét gyakran a nem megfelelő pH értéke okozza. Bár a bőr átlagosan 5,5 pH értékű, tehát a savas tartományban van, de a szem és az orr nyálkahártyája a lúgos tartományba esik.

  7 alatti pH esetén a medence vize maró, irritálja a szemet és az orrot. Ezen kívül a gépészeti berendezéseket is károsíthatja, ezért javasolják általánosan a minimum 7 pH értéket.

  A pH felső korlátja a fertőtlenítés hatékonysága.

  Minél magasabb a pH értéke, annál kevésbé aktív formában van jelen a klór, vagyis annál kevésbé tudja fertőtlenítő hatását kifejteni. Ezért az ajánlott pH érték maximuma a medencék számára régebben 7,6 volt, ma már inkább 7,4.

  A pH értéke meghatározza a fürdőzés minőségét, a fertőtlenítés és az algagátlás hatékonyságát, a gépészeti berendezések élettartalmát, ezért beállítására és az értékek tartására kiemelt figyelmet fordítsunk!

  A Vinyl Kft által forgalmazott pH szabályozók nagy tisztaságú alapvegyszerek, mint sósav, kénsav, nátrium-karbonát, amelyek gazdaságos pH szabályozást biztosítanak fürdők és uszodák számára.


 • Küzdelem az algák ellen


  A zöld víz a medence üzemeltetők rémálma, de bármilyen hihetetlen is, létezik medence alga nélkül!

  Beltéri medencék esetén, ha nem túl meleg a víz, az előírt aktív klórszint folyamatos megléte általában elég az algaképződés megakadályozására, de a szabadban már más a helyzet. A közvetlen napfény és a magas hőmérséklet ideális az algák számára.

  Algagátló alkalmazása nélkül a kültéri hidegvizes medencékben nyáron, illetve a meleg vizes medencékben egész évben megfigyelhetjük az algaképződést. Ha azonban inkább a tiszta vizet szeretnénk nézegetni, algagátlót célszerű használni. A már megjelent algát nagyon nehéz távozásra bírni, a folyamat megelőzése lényegesen egyszerűbb.

  A VINYL POOL Algásodás gátló magas hatásfokokkal akadályozza meg az alga képződését és optimálisan adagolható automata vegyszeradagolóval is.

  Amennyiben az algák már megjelentek a vízben, sokkoló fertőtlenítést kell alkalmazni, illetve súlyosabb esetben a víz teljes cseréje és a medence fertőtlenítése szükséges.


 • Szűrés és pelyhesítés


  Szűrés és pelyhesítés nélkül a víz opálossá, majd zavarossá válik.

  A legfinomabb lebegőanyagok eltávolítása csupán homokszűrővel nem lehetséges. A VINYL POOL Pelyhesítő folyadékhoz hozzátapadnak a vízben lebegő kolloidok, így azok mérete megnő és a homokszűrő már képes eltávolítani ezeket.


 • Karbantartás


  A medencék szakszerű üzemeltetésének része a biztonsági és gépészeti berendezések rendszeres ellenőrzése és karbantartása, a szűrők visszamosása, a szűrőhomok és az aktív szén pótlása, illetve cseréje, a medencék porszívózása, takarítása, friss víz pótlás és vízkő eltávolítás.

  A VINYL POOL Vízkőoldó egyedi összetételénél fogva kíméletlen a vízkővel, de kíméletes a környezetével, azaz nem károsítja sem a csempét, sem a medence fém tartozékait.

  A fenti, alap vegyszereken kívül időnként egyéb szerekre is szükség lehet, ezekről kérjük érdeklődjön szakembereinknél.


Tagságok

Vinyl Kereskedelmi és Szolgáltató Kft
Központ: 3524 Miskolc, Adler Károly út 19. Telefon: +36 46 432 633, e-mail: info@vinyl.hu
Budapesti telephely: 1097 Budapest, Illatos út 19-23. Telefon: + 36 1 348 0707, e-mail: ertekesites@vinyl.hu